Double High House by Checkwitch Poiron Architects

Checkwitch Poiron Architects have designed the Double High House in Nanaimo, BC, Canada.
Double House 1

Project description

The Double High house is an elegant and efficient re-interpretation of the typical suburban site plan. The slender form is positioned against the long north edge of the site in order to maximize the solar exposure to the south. A 22 foot south facing sliding door system connects the main living space with the wooden deck and landscape, blurring the line between interior and exterior. The floorplan is a connected flow of open and overlapping spaces. In addition to the passive solar scheme, further efficiency is achieved through in-floor radiant hydronic heating, natural ventilation, a heat recovery ventilator and an efficient lighting design.

Laurel Way by Whipple Russell Architects

Whipple Russell Architects have recently completed Laurel Way, a house in Beverly Hills, California.

lw_241013_01-940x626

Description

One aesthetic idea driving the creation of Laurel Way was that each room or space should be a jewel box, an individually conceived, precisely functional and dramatic sensory experience with its own depth of architecture. Central to the composition are many of Marc Whipple’s signature elements, one being the use of texture; smooth next to rough stone, rich wooden panels against glass, and glass reflecting water. The immediate experience upon entering the house is its inherent weightlessness – the sense that the walls appear to float as panels and you are always connected to the outdoors. This is achieved with adherence to precise symmetry of beams, support panels, tiles, and sightlines, and also that walls do not meet the ceilings – a half-inch gap is left that helps achieve the effect.

Continue reading

Bluetrain Restaurant by Studio Equator

Studio Equator has designed Bluetrain Restaurant located in Melbourne, Australia.

bt_161013_01-940x632

Description

Celebrating their 20th birthday, BLUETRAIN has discovered a new design direction with Melbourne based designers Studio Equator who have re-created “Melbourne’s Meeting Place.” South Bank is part of the South Gate precinct overlooking Melbourne’s energetic skyline and iconic Yarra River.

Defined as the “People’s Café”, Bluetrain’s concept of “Aussie Fusion” cuisine and non-pretentious aesthetic energy create an attractive dining option as well as a casual café environment for new and existing customers. The objective was to “create an emotional connection with our customers by manifesting our core values.” Studio Equator has combined eclectic and quirky materials and bespoke designs to support the core brand message and values and to reflect Australia and Melbourne’s unique sense of style and humour in arguably the best location in Melbourne, surrounded by plenty of foot traffic, theatre-goers, sporting punters, transport savvy Melbournians and the extensions of Port Phillip Bay.

Continue reading

Zaha Hadid Superyachts for Blohm + Voss

zaha-hadid-superyachts-for-blohm-voss-1

The signature undulating aesthetic of Iraqi-British architect Zaha Hadid has prominently featured across numerous structures of note. Hadid’s newest project translatse the powerful curves she is known for into the context of seafaring vehicles, namely two conceptual superyachts for German shipbuilder Blohm + Voss. Surely deliberate in their intentions to stupefy, the minds behind these vessels chose a postmodern approach, with honeycomb-like clefs along the exterior to contribute a spacious feel to the ornately white set of ships. A 128-meter yacht was created as the focal piece of this project, complimented by five smaller mock-ups titled “The Unique Circle Yachts” modeled in a similar vein.

The Tales Pavilion by Luca Nichetto

Luca Nichetto has designed the Tales Pavilion that will be opening tomorrow in Lido Garden, Beijing, China.

pa_270913_01-940x656

Description

If one had to describe the relationship between Venetian designer Luca Nichetto and the Tales enterprise in only one word, it would be “emotion.” What brought these two lovers of design together is nothing short of a cocktail of right timing, trust, a twist of luck, and the mutual notion that emotion is at the core of design. Continue reading

Supermodel Irina Shayk by Sebastian Faena for VMAN Fall/Winter 2013

Irina-Shayk-Vman-2

Sebastian Faena recently shot this editorial of Irina Shayk for the latest issue of VMAN, out next month. In the issue, supermodel Irina Shayk opens up to Derek Blasberg about going from life as a simple farm girl in nowhere, Russia to a global celebrity with a superstar footballer boyfriend:

DB We hear so often of an ugly duckling who turns into a swan. Were you teased as a little girl?

IS Sure, kids made fun of me because I was so skinny and I always had these free haircuts from my sister. I remember when I was 14 I wanted high heel boots and they cost $25, but we couldn’t afford them. So I worked in a hospital for 20 days painting the walls to make the $25. I remember the other kids making fun of me for that: Who is this weird, skinny girl in those high heel boots? But I didn’t care.

Continue reading

The Warehaus by Residential Attitudes

Residential Attitudes have completed The Warehaus located in Perth, Australia.

wa_050913_03-940x627

Description

Light, volume & space were the primary influences behind this passive solar designed residence. Solar access to the front and a busy road to the rear drove the creation of a central courtyard with two storey alfresco and mezzanine walkway which formed the focal point of the home. The mixture of timber and stone complement the metal work and concrete giving the home a warm industrial edge.

The free form living area features a central polished plaster ethanol fireplace and is adjacent to the state of the art kitchen with a concealed cool room and pantry. The remainder of the ground floor is comprised of a library, powder room, laundry and a separate master wing with dressing room, ensuite and private courtyard.

Designed for multi-generational living, the upper floor has a separate living room and balcony which overlooks the stairwell and courtyard beyond. Both upper floor bedrooms access the mezzanine walkway and have a shared bathroom and separate kitchenette. Continue reading