Double High House by Checkwitch Poiron Architects

Checkwitch Poiron Architects have designed the Double High House in Nanaimo, BC, Canada.
Double House 1

Project description

The Double High house is an elegant and efficient re-interpretation of the typical suburban site plan. The slender form is positioned against the long north edge of the site in order to maximize the solar exposure to the south. A 22 foot south facing sliding door system connects the main living space with the wooden deck and landscape, blurring the line between interior and exterior. The floorplan is a connected flow of open and overlapping spaces. In addition to the passive solar scheme, further efficiency is achieved through in-floor radiant hydronic heating, natural ventilation, a heat recovery ventilator and an efficient lighting design.

Laurel Way by Whipple Russell Architects

Whipple Russell Architects have recently completed Laurel Way, a house in Beverly Hills, California.

lw_241013_01-940x626

Description

One aesthetic idea driving the creation of Laurel Way was that each room or space should be a jewel box, an individually conceived, precisely functional and dramatic sensory experience with its own depth of architecture. Central to the composition are many of Marc Whipple’s signature elements, one being the use of texture; smooth next to rough stone, rich wooden panels against glass, and glass reflecting water. The immediate experience upon entering the house is its inherent weightlessness – the sense that the walls appear to float as panels and you are always connected to the outdoors. This is achieved with adherence to precise symmetry of beams, support panels, tiles, and sightlines, and also that walls do not meet the ceilings – a half-inch gap is left that helps achieve the effect.

Continue reading

Beverly Hills House by JENDRETZKI Architecture

bh_191013_01-940x626

Description

The main premise of this intervention was to open the the house and connect as much as possible the exterior with the interior.

Partitions were replaced with shelving units to open up and connect all spaces. Not only Sliding glass doors from floor to ceiling make this connection possible but also the wood installed indoors that continues on the deck outside, using the exact same height and perfectly following the lines.

Pool is reconfigured to better follow the house and illuminated with fiber-optic stars, that mimic the starry night. New solar photovoltaic panels provide power, water heating panels heat the pool.

House Lombardo by Philipp Architekten

Philipp Architekten have designed House Lombardo, located above Lake Lugano, Switzerland.

hl_181013_07-940x626

Description

High above Lake Lugano, this impressive villa designed by Philipp Architekten – Anna Philipp is set in fantastic surroundings with a stunning view. The clients had already lived in Lugano for many years before they decided to move up onto the mountain. The house consists of four levels which all have to be crossed before reaching the top located residential area.

Continue reading

Bluetrain Restaurant by Studio Equator

Studio Equator has designed Bluetrain Restaurant located in Melbourne, Australia.

bt_161013_01-940x632

Description

Celebrating their 20th birthday, BLUETRAIN has discovered a new design direction with Melbourne based designers Studio Equator who have re-created “Melbourne’s Meeting Place.” South Bank is part of the South Gate precinct overlooking Melbourne’s energetic skyline and iconic Yarra River.

Defined as the “People’s Café”, Bluetrain’s concept of “Aussie Fusion” cuisine and non-pretentious aesthetic energy create an attractive dining option as well as a casual café environment for new and existing customers. The objective was to “create an emotional connection with our customers by manifesting our core values.” Studio Equator has combined eclectic and quirky materials and bespoke designs to support the core brand message and values and to reflect Australia and Melbourne’s unique sense of style and humour in arguably the best location in Melbourne, surrounded by plenty of foot traffic, theatre-goers, sporting punters, transport savvy Melbournians and the extensions of Port Phillip Bay.

Continue reading

Godden Cres House by Dorrington Architects

Dorrington Architects have designed the Godden Cres House in Auckland, New Zealand.

gc_151013_09-940x604

Description

This classic modern house is designed around a number of mature trees, in a park-like setting. The house is designed as a collection of blocks linked by a flat-roofed element, housing the entry and gallery. The gallery space leads you past an interior courtyard and pool and on to the main living area, where a strong connection to the garden is maintained via large glass sliders on both sides.

The kitchen, living, dining and outdoor room open on one side to the east-facing garden, and on the other to the pool courtyard. With the sliders open the courtyard becomes an extension of the main living and gallery, connecting this space seamlessly to the rest of the house.

Continue reading