Wind Vault House by Wallflower Architecture + Design


Wallflower Architecture + Design have designed the Wind Vault House in Singapore.

wv_190713_06-940x871

Description

As the brief was substantial, the overall form of the house needed to be pushed to the envelope limits. Naturally, there are also other considerations; the context and proximity of neighbouring homes, the daily sun path and the prevailing winds. Conceptually, the house is a raised reinforced concrete tube whose open ends are oriented in a general north-south direction. On this site, the prevailing breezes also blow in from the south, from the direction of the nearby coast line. In practice, all rooms have walls that side either east or west, and front north and south. The tubular structure resists east west heat gain thanks to the solid mass of the reinforced concrete but encourages passive cooling through the open north south axis. The north and south facades are treated with timber screens and their contribution is multifold. They are privacy filters for the bedrooms and are the first layer of glare and solar heat reduction to the spaces behind. The timber fins of the screen can also be angled so as to catch a breeze or to increase privacy as and when needed.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s