Greenland Road Residence by Studio One Architecture


gr_030113_01-630x819

The house is sited on the high side of the undulating property, sliced through a narrow gauge between existing setbacks, easements, and buffers. Conceived as a home for three generations, the design translated the program into an open plan of discrete zones of both public and private spaces. Organized as two volumes slipping past one another, the resulting form creates a series of indoor and outdoor rooms with each zone open to framed views in multiple directions.

Oriented along a topographic east-west axis, the home incorporates multiple low-tech sustainable features such as an underground rainwater collector as well as daylighting through the careful placement of deep overhangs above glazing to protect against heat gain in summer while allowing full sun to penetrate in winter. Combined with more high-tech systems such as geothermal heating and cooling, argon gas-insulated glazing, recycled content, high-efficiency appliances, pre-wiring the roof for future photo-voltaic array, and garage for future electric vehicles, the home seeks a low carbon footprint and has been designed for LEED certification (level pending).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s